Relatietherapie laat de liefde weer stromen

Relaties met anderen, waaronder je liefdesrelatie zijn sterk bepalend voor ons geluk en onze gezondheid. En dat van onze kinderen.

Tegelijkertijd is het goed houden van onze relatie, ook na een verliefde start, ontzettend moeilijk. Bijna iedereen worstelt hiermee, ook al denken we vaak dat we de enigen zijn.

Goed dus dat jullie hulp zoeken als je er samen niet meer uit komt. Op den duur draai je je steeds meer vast in dezelfde overtuigingen en rondjes die je samen loop. Een nieuw licht op de zaak, geeft ruimte en perspectief.

Terug naar de liefde van toen

Is je relatie ooit begonnen vanuit liefde, dan is deze weg weer terug te vinden, zeker als je daartoe beiden gemotiveerd bent. Zelfs als relatieproblemen anders doen vermoeden.

Hoe zit het met jouw/jullie relatie? Kan deze een nieuwe impuls gebruiken? Welke dynamiek speelt er?

Het begint bij jezelf…

Je liefdevol kunnen verbinden begint bij je eigen gevoelens. Leren gevoelens serieus te nemen en te zien waar ze vandaan. We komen al heel snel in een verhaal terecht over de relatie. Als je bijvoorbeeld in boosheid of spanning terecht komt, vertelt je hoofd een verhaal van overleving om dit gevoel te rechtvaardigen. En dat verhaal projecteren we dan op onze partner. Echter de spanning die je voelt, gaat over jouw zenuwstelsel. Je leert dit gevoel herkennen en erkennen en vervolgens reguleren. Vanuit een meer ontspannen staat, ontstaat er mogelijk een ander verhaal dat meer over liefde, veiligheid en verbinding gaat.

Een alledaags voorbeeld hoe het kan werken. Mijn partner zou koken, ik moest nog wat werk afmaken. Ik kom in de keuken en ik zie dat ze een ei aan het bakken is in plaats van de tortilla’s die ze zou maken. Ik merk dat ik heel boos en teleurgesteld ben en ruzie wil maken. Het verhaal dat mijn hoofd maakt is dat ze geen moeite voor mij doet en dat ik er alleen voor sta. Gelukkig heb ik geleerd niet in het verhaal te gaan, maar mijn gevoel te onderzoeken en niet meteen in de ruziestand te gaan. Ik neem de tijd om rustig te worden met de technieken die ik geleerd heb. Vanuit rust vraag ik haar later waarom we een gebakken ei eten in plaats van tortilla’s. Ze vertelt dat onze zoon hangerig en moe was en dat ze ervoor gekozen heeft hem voor te lezen en daarna snel naar bed te brengen. Ik snap het helemaal. Een overwogen keuze uit zorg voor onze zoon. Ik ben blij dat ik geen ruzie gemaakt heb. 

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en je partner

Als je allebei bereid bent om voor je eigen aandeel in de relatie verantwoordelijkheid te nemen, je gevoelens te onderzoeken, kunnen er mooie dingen gebeuren. Je leert samen een nieuwe taal te spreken, waardoor je je makkelijker met elkaar kunt verbinden, ook in moeilijke momenten. Je krijgt meer compassie voor je eigen gevoelens en die van je partner, zodat je elkaar ook kunt helpen in dit proces. Dat is niet alleen fijn voor jezelf. Het effect van hiervan op kinderen is groot.

Samen werken aan de liefde

Samen ontdekken wat er speelt in de relatie geeft een enorme kracht. Samen aan de slag gaan in plaats van samen te blijven zitten achter de voordeur, waarbij je jezelf ongelukkig voelt, of samen ongelukkig. Of best wel gelukkig, maar het kan zoveel beter, zoveel sprankelender.

Uit mijn praktijk. De jonge vrouw die voor me zat was ongelukkig. ‘Ik word zo boos als mijn vriend langer op zijn werk blijft. Ik heb het idee dat hij liever daar is dan bij mij. Ik weet dat het niet klopt, maar toch voelt het zo. Kun je ons helpen?’ Haar vriend beaamde het verhaal. ‘Ik hou van haar, maar ze lijkt het niet te geloven. Ik ga steeds meer op mijn tenen lopen om ruzies te voorkomen.’ Ze leerde dat ze leed aan verlatingsangst door haar vroeg gestorven moeder. In zijn afwezigheid gingen alle alarmbellen af. Door niet in het verhaal te gaan (hij wil bij me weg), maar de angst (die onder de boosheid zat) te her- en erkennen in haar lichaam en te leren reguleren, kwam er rust.  Ze kreeg meer vertrouwen en er ontstond een ander verhaal. Hij houdt echt van mij en kiest voor mij. En hij? Hij ontdekte dat hij gevoelens lastig vond en liever uit de weg ging, door hard te werken. Hij leerde te voelen en te praten en ook te vragen naar haar gevoel.  Ze nemen bewust meer tijd samen en hun relatie verdiept zich. 

Voor wie?

  • Stellen die best gelukkig zijn, maar voelen dat het beter kan, die hun relatie willen verdiepen
  • Stellen met jonge kinderen die elkaar uit het oog dreigen te verliezen
  • Stellen die zorg voor hun relatie belangrijk vinden en met een zekere regelmaat vinger aan de pols willen houden
  • Stellen die weer terug willen naar de liefde van toen en daar samen aan willen werken.
  • Stellen die op het punt staan van scheiding en nog een laatste poging willen doen.
  • Stellen die al uit elkaar zijn en goede co-ouders willen zijn.

Relatietherapie in mijn praktijk

Heel goed dat je hulp zoekt want vanuit terugkerende patronen draai je steeds dezelfde rondjes. Ik bied jullie een open hart en een luisterend oor en kan jullie helpen om meer begrip voor elkaar te krijgen en te ontdekken wat er wel mogelijk is.  We onderzoeken wat jullie van elkaar verwachten en kijken of jullie dat elkaar kunnen en willen geven. En ook wat hierbij in de weg staat. 

Je hebt de mogelijkheid om het therapietraject volledig gezamenlijk te doen. Maar een combinatie van gezamenlijke en individuele gesprekken is ook mogelijk. Jullie kunnen kiezen wat het meest bij jullie en jullie situatie aansluit.

Relatietherapietraject: combinatie van individueel en gezamenlijk

Dit is het meest diepgaande traject en is behulpzaam als er hardnekkige, terugkerende patronen zijn. Deze vorm van relatietherapie bestaat uit een combinatie van individuele en gezamenlijke gesprekken. We starten met een individuele intake met jullie beiden, vervolgens hebben we een gesprek met z’n drieën. Na dit driegesprek gaan jullie beiden verder met een individueel traject gericht op jullie relatie waarbij er geregeld driegesprekken plaats vinden. We bepalen in overleg hoeveel gesprekken nodig zijn. 

Relatietherapietraject: Gezamenlijk

Dit traject bestaat uit een intakegesprek met jullie samen van twee uur en vervolgens vier gezamenlijke sessies van twee uur. Uiteraard is verlengen van het traject mogelijk als dat wenselijk is. Dit traject is minder therapeutisch van aard en vooral gericht op werkbare tools in het nu. 

resultaat

  • Inzicht in de patronen en projecties in je relatie
  • Onderzoeken wat er nog wel is in de relatie, wat heb je samen
  • Ontdekken waar datgene waar je last van hebt, echt over gaat
  • Leren je gevoelen en behoeften serieus te nemen
  • Weten hoe je (samen) de verbinding kan herstellen en verdiepen: concrete tools en taal
  • Ruimte voor emotionele en fysieke intimiteit

Erna Staal – Relatietherapie Nijmegen.